Over ons
Mijn naam is Jan de Groot; ik woon samen met mijn vrouw Annemarie, zoon Bram en dochter Julia aan de Boschsingel in Winschoten. Na een lange periode waarin wij geen tijd en ruimte hadden voor honden, kwam mijn wens om een hond te bezitten uit nadat ik een aantal jaren geleden mijn slagersbedrijf had verkocht. De eerste hond, labrador Tom, kwam in huis en met hem kwam al snel mijn interesse voor dit ras nog verder naar boven. Ik ben me gaan verdiepen in de labrador en volgde een opleiding bij "O & O Nederlandse vereniging voor instructeurs in hondenopvoeding en -opleiding". In 2009 behaalde ik mijn diploma "Algemene Vorming en Omgang Hond" en in 2010 heb ik mijn diploma's voor cursussen voor puppy's en jonge honden behaald. Vanaf begin 2011 bezit ik mijn eigen hondenschool, "Hondenschool Otterstaarten & Friends", te Delfzijl. Ondertussen kwamen de labradors Truus, Fleur en Lotte bij ons wonen met de gedachte om ooit zelf ook eens een nestje te fokken en een kennel op te zetten. Onderhand is de kennel "Oldambster Labrador Heem" alweer een aantal jaren een feit en is de roedel uitgebreid met Beer, Beau, Maxx, Jill en Jolie. Met al onze honden hebben we diverse cursussen doorlopen en doen we veel aan jachttraining. Daarnaast vinden we het leuk om zo nu en dan onze honden uit te brengen op een show.
Pups
We fokken een aantal keren per jaar een nestje labradorpups. Wij fokken ter verbetering van het ras, niet ter vermeerdering. Bij het fokken, staat gezondheid voor ons voorop; we werken vanuit een gezonde basis. Onze honden hebben de hoogst haalbare scores op de heupen en ellebogen, hebben de ogen vrij van erfelijke ziektes en worden daarnaast (middels bloedmonsters) bij het "Van Haeringen Laboratorium" in Wageningen genetisch onderzocht op erfelijke ziektes als EIC, Myopathie en RD/OSD. Door dit te doen, hopen wij dat onze toekomstige pups een zo goed mogelijke start krijgen aangezien de ouderdieren gezond zijn gebleken door de tests.
We fokken, naast gezondheid, ook erg op het karakter van de honden. De labrador staat bekend om zijn lieve, leergierige en zachtaardige karakter en dat willen we graag zo houden. Immers, de meeste van de door ons gefokte pups verlaten ons huis als gezinshond en moeten dus goed binnen een gezin kunnen passen. Dit fokken op karakter begint al bij het uitkiezen van de ouderdieren van de pups. Ouderdieren die volgens ons te fel zijn qua karakater, zullen niet gebruikt worden voor een dekking om zodoende een nestje te fokken. We starten dus met gezonde en lieve ouderdieren.
Uiteraard willen we ook graag mooie labradorpups fokken en dus komen bij de keuze voor een combinatie ook aspecten als exterieur en kleurvererving kijken.
Karaktertest
Onze pups ondergaan op de leeftijd van zes/zeven weken oud (een week voordat ze naar hun nieuwe baasjes gaan) een karaktertest. Ieder pup wordt individueel, zonder steun van broertjes en zusjes en in een ruimte waar hij/zij nog nooit is geweest, door een onafhankelijk persoon op verschillende onderdelen getest zodat het ware karakter van het pupje naar voren komt. Testonderdelen zijn onder andere: volgen en komen, reageren op de baas, reactie op harde strelingen/aanrakingen, dwangproef in onderdanige positie en reactie op vreemde voorwerpen en geluiden. Op basis van de uitkomsten van de karaktertest zoeken wij het juiste baasje bij het juiste pupje.
Pupkopers kunnen bij ons dus niet per definitie de hond krijgen die zij graag willen. Natuurlijk mag men wel de keuze voor het geslacht van de hond uitspreken en een voorkeur aangeven voor een hondje. Indien het gedragsprofiel van de pup past binnen het eventuele toekomstige gezin, dan krijgt men het desbetreffende hondje toegewezen. We voeren de karaktertest uit omdat wij vinden dat het pupje en zijn/haar toekomstige gezin moeten matchen met elkaar. We willen 'foute combinaties' voorkomen. Niets is vervelender om een hond te hebben en op te voeden waarmee je geen enkele klik of feeling hebt. Mensen met kinderen hebben bijvoorbeeld een ander pupje qua karakter nodig dan een echtpaar zonder kinderen.
Pupkopers krijgen van ons het gedragsprofiel van hun hondje mee naar huis zodat zij een startpunt hebben hoe zij hun hondje kunnen begeleiden in de opvoeding en socialisatie. Dit gedragsprofiel kan eventueel ook meegenomen worden naar een hondschool waar getraind gaat worden met het hondje; dit zodat de trainer ook weet hoe het hondje het best begeleid kan worden.
Socialisatie
Oldambster Labrador Heem pups groeien bij ons in huis op, waar we al vroeg starten met het socialisatieproces. De pups worden bekend gemaakt met allerlei prikkels binnenshuis (bijvoorbeeld radio, tv, stofzuiger) en later ook buitenshuis met prikkels van buiten (geuren, voorwerpen, geluiden van bijvoorbeeld sirene's en vuurwerk, andere honden, auto's en kinderen). Door de pup de eerste vier maanden bekend te maken met zoveel mogelijk geuren, geluiden, voorwerpen, mensen, dieren en situaties, zal de pup goed gesocialiseerd worden; wat betekent dat hij/zij uit kan groeien tot een gebalanceerd hondje. Het socialisatieproces in de eerste vier maanden is zo van belang omdat de pup in deze periode het begrip 'angst' nog niet kent en dus makkelijk te wennen is aan alles in de wereld om hem/haar heen. Een goede socialisatie in de eerste paar maanden, zal het verdere leven van de hond positief beïnvloeden.
Naar de nieuwe baasjes
Wanneer de pups naar hun toekomstige baasjes mogen, zijn ze door ons ontwormd, gechipt door de Raad van Beheer en geënt en gecontroleerd door de dierenarts. Uiteraard zijn de pups voorzien van een stamboom, DNA-profiel en een vaccinatiebewijs. Pupkopers ontvangen van ons eveneens een digitaal puppenboek; een begeleidend schrijven voor de opvoeding en verzorging van de hond.